Eskoop Sanayi Sitesi

Türk Öğün, Çalış, Güven!

Duyuru :

İkitelli'deki İlk Üniversite ESKOOP ta Açılıyor.

İkitelli'deki İlk Üniversite ESKOOP ta Açılıyor.

2019-12-28 20:10:01



İkitelli'deki İlk Üniversite ESKOOP ta Açılıyor.

Bugünkü koşullara uygun binaları 90’lı yıllarda yaptık. Şimdi bugünkü koşullara göre yeniliyoruz” diyen İSKOBİR ve ESKOOP başkanı Yusuf Akgün; Deprem’de en güvenli yerin ESKOOP’un iş yerleri olduğunu Yapı Teknolojisi Laboratuvarı’ndan aldıkları sonuçlara dayanarak söylüyor. Kooperatifin yenilenme çalışmaları için blok blok toplantılar yapılacağını, uzlaşmanın daha estetik bir ESKOOP’u ortaya çıkaracağının önemini dile getiriyor. Yeditepe Üniversitesi’nin eğitimini İkitelli Bölgesine taşıyan Akgün, en büyük hayalinin İkitelli’deki üretilen ürünlerin dünya piyasalarına pazarlanması olduğunun üzerine basa basa ifade ediyor.

Yusuf Akgün: “Evvela sizlere teşekkür ediyorum. Bizleri takip ediyorsunuz. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin varlığını, kamuoyuna duyurmakta yaptığınız görevlerden dolayı Yeni Esnaf Gazetesini sizin nezdinizde kutluyorum. Güzel çalışmalar yapıyorsunuz. İkitelli’deki Kooperatiflerin sorunlarını, bölgemizin sorunlarını dile getiriyorsunuz.”

Teşekkür ediyoruz başkanım.

-Başkanım genel kurulda Bazı kararlar aldınız bunlardan bir tanesi de dükkân büyütme Projesiydi bu ne aşamada onu öğrenebilir miyiz?

Genel kurulda aldığımız karar doğrultusunda yapılan plan tadilatları neticesinde, ESKOOP Sanayi Sitesi’nin çatı yüksekliği 12 metreye çıkarttırma hususunda Organize Sanayi Bölgesi başkanlığımızın sanayi Bakanlığı'na sunduğu plan Tadili onaylandı. Plan tadili doğrultusunda çatıların yükseltilmesi için OSB ye yaptığımız müracaat sonucunda, inşaat yapma ve yıkma ruhsatımızı da aldık.

İlk olarak ESKOOP Sanayi Sitesi'ndeki benim kendi işyerinden başlayarak yıkama; biraz önce gördüğünüz gibi başladık. Şu anda hızlı bir şekilde kalıp beton dökerek, alınan imar izinleri çerçevesinde, yasaya uygun olarak genel kurulda aldığımız kararın gereğini yapacağız.

Burada ESKOOP Sanayi Sitesi ve ortaklarını sevindiren çok önemli bir konuyu açıklamak istiyorum. Bu açıklamak istediğim olayda, ‘Beton Mühendislik Yapı Teknolojisi Laboratuvarı’ raporudur. Bu raporun bir örneğini de sizlere vereceğim. Biz inşaatlarımıza 1988 yılında başlamışız. Başladığımız İnşaat sistemimiz, prefabrik betonarme sistemdir. İnşaatçı olan herkes bu dilin ne olduğunu bilir. Prefabrik betonarme sistemi; yani kolonlar, kirişler, çatı döşemesi üretilir ve vinçle getirilir, yerlerine konulur. Bu betonları üretilirken günde 2 döküm yaparız. Bir sabah saat 6 da döktüğümüzü, gündüz 12'de çıkarırız. Gündüz 13’te döktüğümüzü de Saat 7'de çıkartırız. Buhar kürü ile bu betonlarımızı Bir günde bütün mukavemetini veririz ve kalıptan çıkartırız. İşte bunun adı betonarme prefabrik sistemdir. Bizzat Kooperatifi'nin kendi kurduğu Şantiye tarafından üretilmiştir. 

O günün koşullarında, 1990'lı yılların koşullarında ürettiğimiz yaptığımız betonlar, ortalaması %41,7, %45, %42 2, %42.4, yüzde 44.5 5 kalemin ortalamasına aldığımız zaman da ortalama %43.72 değerinde bir beton mukavemetine sahip binalar yapmışız. Yani depremde ESKOOP Sanayi Sitesi'ndeki işletme sahiplerine tavsiyem şudur: Deprem esnasında sakın işyerlerinden çıkmayın! En güvenli yer işyerlerinizdir. Bunu söylemek istiyorum. 

Dükkanlarımıza daha sonra ilave asma kat eklediklerimizin, biz yapıyı teslim edip orijinal yapıyı teslim ettikten sonra asma kat yapıp dükkanlarını büyütenlerin bu katlarının mukavemeti de aranan beton standartları olan yüzde 35,6 olarak tespit edilmiştir. %35,6 bu da tam standart a uygun.Dolayısı ile yapılarımız İnşaat teknik ve teknolojisi ne uygun olarak yapılmış. 

Şimdi biz sıfır zararla yapıların kaynaklarını söküyoruz. Bütün plakaları yere indiriyoruz. Ara betonları atıyoruz. Tekrar üzerine koyuyoruz. Bu şekilde kimi isteyen bunun üzerine çelik konstrüksiyon çatı yapar. Kimi ise indirilen beton panellerini tekrar üzerine koyabilir. İnşaatlarımızın mukavemeti buna tam dayanıklıdır.

6 tane işletmenin, işyerinin bir araya gelerek bir dilatasyon oluşturuyor. Bu 6 tane iş yerinde 6 tane kolonda güçlendirme yapıyoruz.  İçinde çok kolon var ancak sadece 6 tanesinde üzerine 2 kat attığımız için bir güçlendirmeye ihtiyaç duyuyor. Bunun dışında sitemizin önceki yapılışı o günün koşullarında düşünülen mukavemet, bugünkü şartlarının üzerinde. Bunun için kooperatifimizin kendi sorumluluğunda, kendi müteahhitliği sorumluluğunda pir emanet usulü yapmış olduğu bu yapılardan gurur duyuyorum. Ortaklarımıza iyi bir mülkiyet yapmışız. Sökmekte Yaşadığımız zorlukları görmeden inanmak mümkün değildir. Betonu kırmak mümkün değil! Artık kayalaşmış taş olmuş, böyle bir sağlam yapıyı yaptık. Şu andan itibaren buradaki maliyetleri çıkardığımız takdirde kooperatifimizde blok blok toplantılar yapacağız. Gönlüm istiyor ki bu tadilatı blok blok yapayım. Böylece çok güzel görünür ve mimari bir estetik görünüş elde eder.  Bu olmadığı takdirde mutlak surette 6 işyerinin bir arada olması yani dilatasyon aralıkları ile yapacağız. Buna başladık kooperatifimiz ve ortaklarımıza hayırlı olsun diyorum. 

Galiba Bir tane daha sürpriziniz olacaktı İkitelli de bir ilki daha gerçekleştirdiğiniz dile getiriliyor Bir üniversite mi geliyor buraya ikitelliye 

Tabii Yeditepe Üniversitesi ile Meslek Yüksekokulu Anlaşması ve Protokolü yapıldı. Hazırlık okumak üzere Yeditepe Üniversitesi'nin Kayışdağı kampüsünde şu anda 150 öğrencimiz fen hazırlık eğitimi alıyor gelecek sene bugün burada ESKOOP Sanayi Sitesinin içerisindeki Plaza binamız Yeditepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu oluyor. Ona kiraladık, kiraya verdik kirasını da Kooperatifi adına alacağız. Burada Yeditepe Meslek Yüksek Okulunu kurduk Allah'a şükürler olsun. 

Okulda bölüm olarak hangi bölümler olacak?

Şu anda 4 bölüm var Elektronik, internet ağ bağlantısı bölümü, Mekatronik ve Otomotiv yedek parça bölümü ilk yıl için bu 4 branşla yola çıktık. Gelen talepleri üniversitemiz değerlendiriyor Gelecek yıl başka bölümleri de talep halinde açmamız mümkün olacaktır.

İkitellinin geleceğinde artık inşaattan ziyade pazarlama en büyük hedefim. İkitelli’deki üretilen ürünlerin dünya piyasalarına pazarlanması en büyük emelim ve hedefimdir.

İkitellideki ilk üniversiteyi siz kurdunuz diyebilir miyiz?

İkitellide ilk üniversiteyi evet biz kurduk. Bunu söyleyebiliriz.

Üst